Her blogger Erik Olsen om gode tilbud på nettet - gratis og uforpligtende
July 26 2018
Med langt flere købstæder langs østkysten var markedsantallet også højere i dette område. Såvel Ebeltoft og Grenaa som Hobro og Mariager havde store markeder med mange tilrejsende. Når de alligevel kategoriseres som lokale med gode tilbud, handler det udelukkende om deres opland. Alle fire byers markeder blev således domineret af nabobyerne, navnlig af håndværkere og handlende fra Randers. I Hobro kom mellem 63-72 pct. fra Randers. I Ebeltoft og Grenaa var Randers" andel over 40 pct., men også Århus dominerede i de to byer. I Mariager var Randers" andel lige under 40 pct., hvor Hobro var den næstmest tilbud dominerende by.
I 1792 var Randers og Hobro også de eneste to byer til stede ved Mariagers marked. I Skanderborg var der stor forskel på byens marked i 1783 og i 1795. Til det første marked blev der således anført 43 tilrejsende, mens tallet for 1795 kun var på ti. Da andre tilrejselister for byen ikke har kunnet fremskaffes, er det svært at vide, om der er tale om en tilfældighed. Historikeren Jørgen Mikkelsen forklarer, hvordan de aktuelle vejr- og vejforhold spillede ind for søgningen til et billigt marked, ligesom traditionen for, at folk fra samme by tog på markedsrejse sammen, medførte, at en købstad et år pludselig kunne få et stort rykind fra en by, der ikke plejede at være at finde på markederne i byenfl Det kan måske være nogle af forklaringerne på den store variation.
Alt i alt var Skanderborgs markeder dog lokale, da de besøgende kom fra et begrænset opland. Den tredjestørste by i området, Fredericia, var ikke nogen stor markedsby - 69 tilrejsende fordelt på fem markeder. Selv om kun et år er undersøgt, er der meget, som peger i retning af, at det var det generelle billede for Fredericias markeder. Da Fredericia blev grundlagt i 1650, var det statsmagtens hensigt at gøre byen til et billigt tilbud handelsmidtpunkt, dette lykkedes dog ikke. Dels manglede byen et opland, dels var placeringen på en odde heller ikke gunstig for handelslivet, ligesom manglen på en havn gjorde handlen i byen dårlig.
Randers havde et særdeles varieret opland til byens markeder. Handlende fra byer som Hobro, Fredericia, Århus, Haderslev og Horsens dominerede således markederne i 1782 med mellem 13 og 22 pct. Der var altså ikke en tydelig dominans af en by. Et lignende billede er gældende for såvel 1792 og 1793, hvor Hobro, Århus og Horsens var dominerende, men stadig med mange andre købstæder repræsenterede. Der er således ingen tvivl om, at Randers" markeder var regionale.